A jövő génmanipulált napteje

Egy amerikai egyetem munkatársai olyan fényvédő szer előállításán fáradoznak, ami genetikai módon fejti ki hatását, vagyis a rákosodni kezdett sejtek DNS-eit lesz képes eredeti állapotukba visszaállítani.

Jól ismert tény, hogy a napozás miatt kialakuló bőrrák megelőzésére a legjobb módszer, ha fényvédőt, vagy naptejet használunk. Azok az emberek, akik ezt elmulasztották, sajnos nagyobb kockázattal néznek szembe, mint a napozás veszélyeit figyelembe vevő nyaralók. Most az amerikai Notre Dame Egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy a napvédőszerek használatát elmulasztott napfürdőzőkön is segíteni lehessen.

A bőrrákban szenvedő emberek nagy részének bőre tinédzserkorban, vagy huszonévesen sérül komolyabban, viszont a betegség leginkább ötvenéves korukra alakul ki. A jelenlegi kutatás ugyan még nagyon korai stádiumban van, de a tudósok reményei szerint lehetőség van arra, hogy a fiatalkorban károsított bőr tulajdonságain javítsanak, vagy akár meg is akadályozzák a rák kifejlődését.

Az amerikai egyetem azért is foglalkozik a bőrrák megelőzésével, mivel ez a rákfajta akár népbetegségnek is nevezhető a tengerentúlon, hiszen az 50 éven felüli lakosság 40-50%-ánál diagnosztizálható.

A kutatásokat irányító Olaf Wiest kémikus elmondta, céljuk az, hogy egy speciális, génmanipulált napvédőszert állítsanak elő. A természetben léteznek olyan élőlények, amelyek különleges testenzimekkel rendelkeznek, amelyek képesek számukra védelmet biztosítani a Nap UV sugarai ellen, egyáltalán a rákosodás kialakulását is meggátolni. Az emberek esetében a sugárzás elleni védekezés egyelőre csak különböző naptejekkel megoldható, és teljes garanciát ezek használata sem jelent.

A kutatók azt is ismerik már, hogy ez a napvédelem hogyan is működik. Az ilyen védelemmel rendelkező lények DNS-e négy bázisproteinből épül fel, adeninből, citzinből, guaninből, illetve timinből. Amennyiben túl sok napfény éri őket, akkor a különböző molekulákban lévő timin proteinek fuzionálnak, amivel a rákosodás korai stádiumára jellemző állapotot produkálnak, majd egy elektronátrendeződéssel ez a rákosodás megszűnik. Ezek a változások, vagyis az, hogy az elektronok újrarendezik a DNS-t, a másodperc egymilliomod része alatt zajlanak le.

Wiest csapata immár öt éve fáradozik azon, hogy a természetben előforduló enzimek alapján egy olyan új enzimet hozzanak létre, ami képes lenne ugyanerre a visszarendezésre az emberi DNS esetében is. Nemrég nagy áttörést sikerült elérniük, ugyanis a mesterségesen előállított enzimük képes volt a timin proteint megjavítani. Ez már megnyitotta az utat a következő lépés előtt, ami a remények szerint az lesz, hogy teljes DNS molekulákkal esetében is meg tudják valósítani a javítást. Amennyiben ezt elérik, akkor a bőrrákban szenvedők többsége számára lehetőség nyílik a rákos megbetegedés visszafordítására.

A kutatás különösen nagy jelentőséggel bír, tekintve, hogy a modern napvédőkrémek sem nyújthatnak teljes védettséget a Nap UV sugaraival szemben. Bár Dr. Wiest még arról nem nyilatkozott, hogy amennyiben eredménnyel járnak, akkor az enzimet tartalmazó készítmények kereskedelmi forgalomban, vagy csak orvosi rendelésre lesznek-e kaphatók. Minden estre, ha minden jól alakul, akkor az enzim nagy valószínűséggel naptejekben is megtalálható lesz. Miért is lesz jó ez? Mivel ezt a modern naptejet használva a napozás után néhány órával, nappal, de akár évek múltán is, a bőrrák kialakulásának kockázatát minden esetben csökkenteni lehet majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.