Utazók hasmenése

Végéhez közeledik a nyaralás szezonja – de nem az utazásé! A hőségben főleg a mediterrán országokba nem szeretnek sokan elutazni (bár az idén itthon is trópusi hőségben főttünk), kellemesebb klíma vár az utazókra szeptemberben-októberben. És az sem mellékes: az utószezoni árak mindig csábítóbbak!

Aki már eltöltött egy-két hetet valamelyik egzotikus országban, és legszebb élményeit beárnyékolta a napokig gyötrő hasmenés, az tudja, miről beszélünk.

A világjárók leggyakoribb betegsége az utazók hasmenése (amely „kórképnek” angolul külön neve is van: Traveller’s Diarrhea). A bélinfluenza néven is ismert kórnak több tájon is van népi elnevezése: törököknél inkább „hasmars”, Indiában „hascsikarás”, Dél-Amerikában az azték uralkodót idéző „Montezuma bosszúja”.

Fiatalok, idősek – futnak
Főleg a fejlődő országokba – ahol a higiénés viszonyok nem megfelelőek – utazóknak kell felkészülnie rá. Mexikóban 30-70%, Latin-Amerikában 70%, Kelet-Afrikában (Kenyában például) 40-70%, Indiában 20-40%, Thaiföldön 10-30%-os az utazók hasmenésének gyakorisága. A fiatalokat gyakrabban érinti, mint az idősebbeket. Ennek élettani oka is lehet: életük során szerzett immunitásuk hiányosabb.

Viszont a betegség egyik közvetlen veszélye és következménye, a kiszáradás főleg az időseket és a kisgyerekeket fenyegeti. Különösen veszélyeztetettek: a krónikus bélbetegek, a szívbetegek, a krónikus májbetegek és a diabéteszben szenvedők. Nekik különösen figyelniük kell a fertőzés elkerülésére. Indulás előtt beszéljék meg orvosukkal, baj esetén mi a teendő.

Étel, ivóvíz – fertőz
A betegség forrása a széklettel szennyezett étel vagy ivóvíz, tehát emberről emberre nem terjed. A tünetek között előfordulhat hányinger, hányás, hascsikarás, hasi diszkomfort, puffadás, erőteljes bélmozgás, fejfájás és izomfájdalom, láz és gyengeség is. Hirtelen kezdődik, és általában 3-4 nap múlva magától megszűnik. Ám ha a széklet véressé válik, s a láz 38 Celsius-fok fölé emelkedik, mindenképpen orvosi kezelésre van szükség!

Cukor, ásványvíz – segít
Mivel e betegség – az esetek többségében – enyhe lefolyású, a kezelés bőséges folyadékfogyasztásból és kímélő diétából áll. Legalkalmasabb a gyógyszertárban kapható, kiszáradás elleni, orális rehidráló porból 2 deci oldatot készíteni és azt elfogyasztani. Ha ilyet nem vitt magával, adjon egy liter (palackozott) ivóvízhez négy teáskanál cukrot, egy teáskanál sót (esetleg ugyanennyi szódabikarbónát), majd forrlaja fel és hűtse le. Kortyolgassa el.

Óvakodj a jégkockától
Nincs tökéletes védelem. De a megelőzés érdekében fogadja meg tanácsainkat.

  • Tartsa be a higiénés szabályokat, mosson gyakran kezet!
  • Csak palackozott vizet, üdítőt fogyasszon, óvakodjon a jégkockától! És a fogmosóvizet se a csapból vegye!
  • Kerülje a nyers zöldségekből készült salátákat; csak hámozott gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszon!
  • Nem átfőtt húst, halat, kagylót ne egyen!
  • Ne vegyen ételt-italt utcai árusoktól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.