Tanuld meg szeretni a testedet!

Testünk értékes és egyedi. Sok nő mégis legszívesebben összetörné a tükröt, amikor belenéz. Fogadja el, és próbálja meg szeretni önmagát. Higgye el, sikerülhet!

A valódi szépség belülről fakad. A mondat ugyan kissé elcsépelt, de igaz. Ha valaki elégedetlen a külalakjával és/vagy önmagával, belekezdhet bármilyen fogyókúrába, a végkimerülésig edzhet, akkor sem fogja magát szépnek és vonzónak találni. Az ilyen erőfeszítések további elégedetlenséghez vezetnek: akármilyen eredményt ér el, az soha nem lesz elég jó, újabb és újabb javítanivalót talál az alakján, és a végén elfelejt nevetni.

Egy országos felmérésének eredményéből világosan kitűnik, hogy milyen nagy az elégedetlenség a nők körében a saját testükkel kapcsolatban: a 14 és 60 év közötti lányok, illetve hölgyek csupán 27%-a elégedett a külsejével. Amikor korcsoportokra osztottuk fel a vizsgált nők körét, az is kiderült, hogy az évek előrehaladtával az elégedettség egyre növekszik a külsővel kapcsolatban. Míg a tinilányok (14-18 év között) 87%-a legszívesebben más bőrébe bújna, addig a 45-60 év közöttieket már nem izgatja annyira testük kisebb-nagyobb hibája. Ez arra enged következtetni, hogy a nők az idő múlásával hozzászoknak szépséghibáikhoz, megtanulják szeretni a testüket úgy, ahogy van. Ha az alábbi kérdéseket felteszi önmagának, és megkeresi rájuk a választ, Ön is rájöhet arra, hogy nincs oka panaszra.

1. Tisztában van az előnyös tulajdonságaival?

A legtöbb nő nem az egész testével elégedetlen, csupán egy bizonyos testrészének a formájával vagy nagyságával akadnak problémái. Gyakori panasz a túl nagy fenék, a vastag comb, a rövid láb, a kicsi mell, a széles csípő. Sajnos ezek a tulajdonságok genetikailag meghatározottak. Bármennyit edzünk, arányaink megmaradnak. De vajon feltette-e már a kérdést a kedvesének, melyik testrésze az, ami különösen tetszik neki? Ha még nem, tegye meg, s meg fog lepődni: nagyrészt azokat a testrészeket fogja említeni, amelyekkel Ön elégedetlen.
A férfiak többsége a nőies formákat szereti, ezért egy cseppet se aggódjon, ha a csontjai nem zörögnek úgy, mint a divatmagazinok lapjain megjelenő modelleknek. Semmiképpen se próbáljon meg a média által ideálisnak talált normának megfelelni, hiszen az jórészt nem egyezik a férfiak ízlésével. Ha állandóan a külső elvárásoknak akar eleget tenni, lerombolja a maradék önbizalmát is.

Testünkről alkotott képünket már gyerekkorunkban elkezdték megtépázni. Ki ne emlékezne az olyan megjegyzésekre, mint: „Úgy jársz, édes gyermekem, mint egy trampli!”, vagy „Milyen jól tartjátok ezt a gyereket.” A kedves rokonok, ismerősök megjegyzései hallatán legszívesebben a föld alá süllyedtünk volna, de mivel nem tehettük, behúztuk a hasunkat, és megpróbáltunk úgy járni, mint a manökenek a kifutón. Persze a helyzeten ez semmit sem változtatott, a rosszindulatú kommentárok viszont a mai napig kísértenek. Ha belenézünk a tükörbe, nem az igazi valónkat látjuk, hanem mások megjegyzései alapján vizsgáljuk a testünket. Ahelyett, hogy büszkék lennénk előnyös tulajdonságainkra, csak a negatívumokra gondolunk, s ezzel tovább romboljuk az énképünket.

A megoldás: Álljon a tükör elé, és nézze meg magát. Ne gondoljon semmire! Tíz perc után már úgy fogja szemlélni a testét, mint egy külső megfigyelő. Vegye sorra a különböző testrészeit. Ne csak a rosszat keresse magában, lássa meg a jót is. Tegye fel a kérdést: mi az, amit szépnek talál, és mi az, amit nem? Vesse össze a kettőt. Például: „lehetne egy kicsit kisebb a fenekem, de egyébként egész jó a formája, és nem is löttyedt”. Ha a problémás területekkel ily módon megbarátkozik, egész kisugárzása megváltozik.

2. Mikor táncolt legutóbb egy jót?

A kérdés furcsának tűnhet, de a tánc a legjobb módszer arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a testünkkel, és megszeressük azt. Tegyen fel egy CD-t, és engedje, hogy a ritmus és a dallam átjárja minden porcikáját! Mozogjon úgy, ahogy jólesik, hagyja, hogy a mozdulatait a zene vezesse. Tánc közben elfeledkezünk az apróbb szépséghibáinkról, kívánatosnak tartjuk magunkat – igazi nőnek. Próbálja megjegyezni ezt az érzést, és idézze fel magában nap mint nap. Ne engedje, hogy mások megjegyzései elbizonytalanítsák. A sportolás a tánchoz hasonlóan alkalmat ad arra, hogy megismerkedjünk a testünkkel. Amíg kocog, vagy egy edzőterem erősítőgépein emeli a kisebb-nagyobb súlyokat, ne arra koncentráljon, hogy hány kalóriát éget el egy óra alatt, hanem élvezze a mozgás nyújtotta örömet. Ha pedig azt veszi észre egy idő múlva, hogy az alakja előnyére változott, akkor ne bosszankodjon, hogy még mindig van rajta javítanivaló. Vegye elégedetten tudomásul, és legyen büszke önmagára.

A mozgásszegény életmód nagy hátránya, hogy amíg a számítógép előtt ülünk, vagy kényelmes fotelból nézzük a televíziót, nem tudunk odafigyelni testünk jelzéseire. Ha nem vezetjük le a nap során felgyülemlett feszültséget, az izmainkba koncentrálódik. Ilyenkor érezzük azt, hogy majdnem szétrobbanunk az idegességtől. Nem csoda, ha így nem találunk magunkban semmi szeretetreméltót. Keressen magának olyan aktív kikapcsolódási módot, ami közben elfeledkezhet a napi gondokról. Koncentráljon önmagára, és érezze magát jól a bőrében!

3. Mikor evett legutóbb lelkiismeret-furdalás nélkül?

A nők állandóan fogyókúráznak – jegyzik meg a férfiak ironikusan. És milyen igazuk van! Az örök elégedetlenségből fakadóan sanyargatjuk magunkat, lemondunk a legjobb falatokról, aztán amikor senki sem látja, nekiesünk a hűtőszekrénynek. Eszünk egy kis csokoládét, bekapunk valami ínycsiklandó édességet, hátha jobb kedvünk lesz tőle. Ideig-óráig vidámabbak is leszünk, aztán jön a mardosó lelkiismeret-furdalás.

Így van rendben, gondoljuk, hiszen barátnőinktől, kolléganőinktől is ezt látjuk. Fogyókúrás recepteket cserélünk, majd beülünk egy cukrászdába, hogy egy somlói mellett keseregjünk. Nem csoda, ha semmit sem változik a külsőnk. A megoldást nem az édességpulton kell keresnünk, és nem is az éhezésben. Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy megvonjuk magunktól, amire vágyunk. Ehetünk akár pacalpörköltet vagy sült oldalast is. Csak nem mindennap, és nem mindegy, hogy mivel. Az étkezésben a mértéktartás és a tudatosság a két kulcsszó.

Gyakran úgy próbálunk meg fogyókúrázni, hogy kihagyjuk a reggelit, napközben is csak csipegetünk, aztán este jól teleesszük magunkat. Ez a legrosszabb, amit tehetünk. Az anyagcsere éjszaka lelassul, és az el nem égetett kalóriákat a szervezet rögtön beépíti – zsír formájában. Ha viszont naponta többször étkezünk és keveset, az emésztésünket felpörgetjük, a nap folyamán elfogyasztott tápanyagokat elégetjük.

Ahogyan a bőrét is csak a legfinomabb kozmetikai termékekkel ápolja, ugyanúgy a gyomrának is a legjobb járna. Ébressze fel gasztronómiai érzékeit! Ne rutinból vásároljon. Barangoljon az üzletek polcai vagy a piac árusai közt, és engedjen a csábításnak. Fedezze fel a friss gyümölcsök zamatát, a fűszerek illatát, a szájában szétomló hús ízét. Hagyjon elég időt ételeinek elfogyasztására, és figyeljen gyomra jelzéseire. Azon se bosszankodjon, ha egy kicsit többet mutat a mérleg, mint szeretné. Nem számít, hogy hány kilót nyomunk, amíg szeretjük önmagunkat.

4. Elég időt fordít önmagára?

Rohanó világunkban úgy érezzük, hogy ha mindent szeretnénk elintézni, a napnak nem 24 órából kéne állnia, hanem legalább 36-ból. Annyi tennivalót írunk fel a határidőnaplónkba, hogy a felét sem tudjuk elvégezni. Így aztán nem csoda, ha nem marad időnk saját magunkra. Sokan luxusnak tartják azt, hogy törődjenek a testükkel, lelkükkel, sőt, egoistának bélyegzik azokat, akik néha saját vágyaiknak is eleget tesznek. De ha alaposabban megfigyeli ezeket az önző nőket, észre fogja venni, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak és elégedettebbek a többieknél.

Karcsúsítsa napi programját! Ne mondjon igent minden meghívásra, vagy adja át a befizetendő csekkeket a partnerének. A felszabaduló időben pedig menjen el kozmetikushoz, vagy vegyen egy illóolajos fürdőt, sétáljon egy nagyot, vagy hívja fel a legjobb barátnőjét! Higgye el, szinte újjá fog születni. És ha jól érzi magát, az apró hiányosságairól el is feledkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.